Το 1ο Ε.Κ. Δυτικής Αττικής, σε συνεργασία με το Π.ΕΠΑΛ Ελευσίνας, συμμετείχε στην Πανελλήνια Δράση  με τίτλο: “Σπάμε τη Σιωπή, ενώνουμε τις φωνές ενάντια στη βία”, που οργάνωσε το Δίκτυο Σχολείων (ΔΣΣΔ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού , στην οποία  συμμετείχαν δεκάδες σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Η δράση υλοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, με τη συμμετοχή δύο ομάδων μαθητών και μαθητριών σε τρία δρώμενα.  Οι μαθητές/μαθήτριες μετακινήθηκαν πεζή από το σχολείο μέχρι την Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου Ελευσίνας,  παρουσιάζοντας   τα δρώμενα  στην πλατεία, αλλά  και κατά τη διάρκεια της διαδρομής (στο Δημαρχείο, στο Άγαλμα του Αισχύλου κ.α.). Επίσης, μοίρασαν ενημερωτικό υλικό.  Τους/τις  μαθητές/μαθήτριες συνόδευαν οι κ. Λιάσκου Αικατερίνη, η κ. Αντωνοπούλου Μαρία και η  κ. Γρίβα Ελένη .

Στις 11.00 η ώρα, έσπασαν συμβολικά μπαλόνια,  ταυτόχρονα   με δεκάδες σχολεία που την ίδια ώρα έσπαγαν τα δικά τους μπαλόνια στις δικές τους πόλεις. Το σπάσιμο των μπαλονιών υποδήλωνε το σπάσιμο της σιωπής. Το ταυτόχρονο σπάσιμο από όλα τα σχολεία υποδήλωνε ότι τα σχολεία, όλοι/όλες μαζί  ενώσαμε  τις φωνές μας ενάντια στη βία.

Στόχος της δράσης ήταν η  ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας, τόσο στο σχολείο όσο και σε άλλα κοινωνικά/θεσμικά πλαίσια όπως είναι η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός, κ.λπ.

Τα δρώμενα που παρουσιάστηκαν   ήταν τα εξής:

Δρώμενο 1: ” Η μαριονέτα”. Ένα ολιγόλεπτο θεατρικό δρώμενο που παροτρύνει κάθε θύμα να σπάσει τα δεσμά του φόβου, ώστε να μιλήσει και να ζητήσει βοήθεια. (Δημιουργός-Σκηνοθέτρια: Γρίβα Ελένη)

Δρώμενο 2: “Το Bullying”. Ένα σύντομο θεατρικό δρώμενο που παρουσιάζει τις μορφές της βίας και τα εμπλεκόμενα μέρη. Στο τέλος του δρώμενου οι μαθητές/τριες καλούν τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους (Δημιουργοί-Σκηνοθέτες: Μαθητές/τριες)

Δρώμενο 3: Ένα σύντομο χορευτικό δρώμενο που εκθειάζει συμβολικά την αξία της συνεργασίας, του σεβασμού, των αρμονικών κοινωνικών και διαπροσωπικών σχέσεων, την αλληλεγγύη. (Χορογράφος: Κάλλι Μ.)

Τα δρώμενα βιντεοσκοπήθηκαν  και το υλικό είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://drive.google.com/file/d/1xM3qQ7WwJ9OjVPrnv-JS4CiWNKDpxEKP/view?usp=sharing

Υπεύθυνες για την υλοποίηση  της δράσης ήταν η κ. Αντωνοπούλου Μαρία (Πρότυπο ΕΠΑ.Λ. Ελευσίνας ) και η  κ. Παππά  Μαρία  (1ο Ε.Κ. Δυτικής Αττικής). Επιστημονικά Υπεύθυνος της Πανελλήνιας Δράσης ήταν ο κ.  Θεόδωρος Θάνος (Καθηγητής Παιδαγωγικό Τμ. Ιωαννίνων Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).